CALL  ENGLISH                           KaleidoVox 
     1. Saját készítésű gyakorlóanyag(ok)
     2. Letölthető nyelvi anyagok
     3. On-line anyagok
     4. Honlapok (Szoftverfejlesztők, -terjesztők, -gyűjtők stb. honlapjai)

Saját készítésű gyakorlóanyagok(ok)

MultiTest English
A KaleidoVox sorozat MultiTest English tagja angol feleletválasztós tesztprogram. Adatbázisa jelenleg közel hétszáz tesztmondattal van feltöltve. A feladatok nehézségi foka megfelel a magyarországi középfokú követelményeknek. A gyakorlás, illetve tesztelés során a figyelem középpontjában a nyelvtani kérdések (mondatszerkezetek, igehasználat, névmások használata stb.) állnak, a lexikai ismeretek kisebb súlyt kapnak. A program jelen formájában teljesen szabadon felhasználható, másolható és továbbadható. (Az egyetlen – magától értetődő – megszorítás az, hogy ez utóbbi is csak eredeti formájában és ingyen történhet.)

Telepítés:
A program szabályos Windows-alkalmazás, használatához az ilyen programoknál szokásos szabályok, megoldások érvényesek. Mivel a Visual Basic 4.0 fejlesztőrendszerrel készült, használata egy sor alapfájl meglétét feltételezi a Windows/System alkönyvtárban. A program két változatban készült: a Visual Basic 16 bites (Windows 3.x és NT számára) és 32 bites (Windows 95/98 számára) fejlesztőrendszerével. A 16 bites változat Windows 95/NT alatt is fut, Windows 98 alatt viszont gondok lehetnek vele. A 32 bites változat csak a jelzett operációs rendszerekkel képes együttműködni. Érdekes módon a Windows NT alá való telepítéssel gondok lehetnek, ezért ott inkább a 16 bites változat használata javasolt.Mivel a program adatbázis-kezelést is végez, a futtatásához szükséges fájlok egyenként való telepítése nagyon időigényes lenne, és bizonytalan eredménnyel járna. (Egyébként is érdemes az összes esetleg szükséges háttérfájlt egyszerre telepíteni, s akkor nemcsak a KaleidoVox programok, hanem majdnem minden, a Visual Basic 4.0  fejlesztőrendszerrel készült program gond nélkül futtatható. Ez a megoldás ugyanakkor biztonságosabb is, mert a telepítő nem fog véletlenül felülírni egy olyan fájlt, amely valamely más program használatához eredeti formájában szükséges.) A program használatához tehát a következő három-három tömörített (ZIP formátumú) fájl tartalmát egy ideiglenes alkönyvtárba ki kell bontani, majd – a  setup.exe fájlt elindítva – telepíteni. Ezután az ideiglenes alkönyvtár tartalmát törölni lehet.

Telepítő lemezek:
 

16 bit (Windows 3.x)
32 bit (Windows 95/98/NT)
vb4disk1.zip
vb4disk2.zip
vb4disk3.zip
vb4_32d1.zip
vb4_32d2.zip
vb4_32d3.zip

A MultiTest English  program maga szintén tömörített (ZIP) fájl formájában tölthető le a kívánt (16 vagy 32 bites) változatban:
 

16 bit (Windows 3.x) 32 bit (Windows 95/98/NT)
entest16.zip entest32.zip

A tömörített fájl két fájlt tartalmaz, a programfájlt és az adatbázisfájlt. A programfájl (.exe kiterjesztés) kibontva bármely
alkönyvtárban elhelyezhető. (A telepítő minden KaleidoVox program számára a "c:\Kaleido"  könyvtárat javasolja, de ennek
csak annyi jelentősége van, hogy a sorozat programjai a könnyebb áttekinthetőség és kezelhetőség kedvéért egy helyre
kerüljenek, tehát nyugodtan teheti máshová is.) Az adatbázisfájlnak (.mdb kiterjesztés) viszont mindenképpen a programfájllal azonos alkönyvtárban kell elhelyezkednie.


Letölthető nyelvi anyagok.

Az angol nyelv tanulását segítő programok. Nyelvtani gyakorlás, nyelvtani összefoglalások, lexikai gyakorlatok, szótárak, szakszógyűjtemények stb. (A szoftverek – freeware és shareware – az adott helyről letölthetők.)Nyelvtani gyakorlatok

Nyelvtan (összefoglalók, szövegszerkesztővel együtt használható nyelvtani súgók stb.): Lexikai gyakorlatok:

Szótárak:

 WordWeb - the free thesaurus and dictionary angol egynyelvű szótár ingyenes változata. (Több mint 100 ezer alapszót tartalmaz.) 18-25 dollárért kínált változata (WordWebPro) minta alapján is keres, s egyéb ide be nem épített szolgáltatásokat is kínál.
Vegyes:


On-line anyagok, szolgáltatások

Cambridge English Dictionary - on-line keresés a szótárban. Gyors, átírásban megadja a kiejtést, és példát is ad.
 

Cobuild Definitions Game  - a Cobuild új angolszótárából véletlenszerűen választott definíciókból kihagyja a címszót (-kifejezést), és azt kell kitalálni. Természetesen megadja a megfelelő megoldást. Igen haladó szintű angolosoknak érdekes lehet.

 TOEFL OnLine A TOEFL vizsgaközpont hivatalos honlapja. Részletes tájékoztatókkal, demokkal és próbatesztekkel, beleértve az új, számítógépes tesztet is.

 WEB Mentor for the TOEFL (Test - DEMO)  A TOEFL-vizsgák számítógépes variációihoz ad próbalehetőséget.

Crosswords - Egy sor on-line keresztrejtvény haladóknak. (Az angol nyelvben haladóknak.)
 

Amo's online crossword puzzle dictionary - Kitűnő keresztrejtvényszótár. Minta alapján keres: legalább két megadott betű mellett "*" dzsókerkarakterekkel lehet rákeresni a szóra, kiadja a mintának megfelelő összeset. Állítólag 170 ezer szót taralmaz.
 

EFICourse Catalog  - Amerikai on-line program önkéntes tanárokkal az angol nyelv tanulására. TOEFL-előkészítő gyakorlatok, szóbeli érintkezés a többiekkel, írásbeli, olvasási feladatok, "chat" stb. Ingyenes, de regisztrálást kér, és ezt általában nem fogadja el, csak várólistára.

English page (Free Online English Lessons) -  angol on-line nyelvoktatóhely. Egy sor lexikai (és nyelvtani) gyakorlat: szavakat bemutatja, definíciót ad, majd a szólista elemeivel ki kell egészíteni egy szöveget, és ellenőriztetni lehet. Tematikus: pl. elnökválasztás, áru visszaadása stb. Egyéb: nyelvtani bemutatatók (gyakorlatokkal), játékok (keresztrejtvény vagy feleletválasztós gyakorlás) stb. Használható.

English lessons and tests - Különböző nyelvi feladatok: nyelvtani gyakorlatok (függő beszéd stb.), keresztrejtvények stb.  Használhatónak látszik.
 

Flo-Joe for Success in FCE and CAE exams Tanulóknak és tanároknak is szánják ingyenes szolgáltatásukat: papír (másolható) és on-line tesztek s egyebek. Egy 2000-ben indított, valószínűleg jól haszálható szolgáltatás. (Cambridge exam teachers and coursebook authors.)

Free Online Language Courses On-line nyelvtanfolyamok, szótárak, egyebek gyűjteménye. Jó kiindulópont.
 

The Internet Grammar of English Elsősorban egyetemi hallgatók számára írt on-line angol nyelvtan. Angliából bejelentkezve ingyen használható. Máshonnan próbaidőre ingyen. ("The Internet Grammar of English will be accessible free of charge to users from UK educational institutions (i.e. for those who log in from a domain ending in .ac.uk). For a limited trial period only, IGE will also be accessible free of charge to all other users.") Egyelőre mindenesetre működik. Van index, keresési lehetőség, sőt gyakorlatok is. De nem angol mint idegen nyelv, hanem inkább mint anyanyelv. Ezzel együtt jó. 25 fontért megvehető CD-n.
 

Learning Language and Educational Online Games  - Nyelvtani és lexikai tesztek, valamint játékos gyakorló feladatok. Nem rosszak. A komolyabbak TOEFL-alapúak, de a többi sem rossz. (Anthony Hughes). Ez a bejelentkező oldal, nevet, e-mail-címet és jelszót kér, de egyébként szabadon hozzáférhető.
 

One Across - Search for Crossword Puzzle Answers  - Kitűnő keresztrejtvényszótár. Minta alapján és kulcsszó alapján egyaránt, illetve egyszerre is keres, utána meg lehet nézni a megtalált szavak magyarázatát.
 

On-Line English Grammar - Anthony Hughes on-line  angol nyelvtana. Részletes, és valószínűleg megbízható. Indexben lehet keresni, lineárisan végigmenni stb.
 

The Phrasal Verb Page Kb. 180 "phrasal verb" jelentéssel és példával. Nem több, mint egy hasnoló tartalmú füzetecske. Lehet abc-rendben kérni, véletlenszerűen, vagy csak listát.
 

Wordsmyth The Foundry A három Wordsmith segédprogram: keresztrejtvényszótár (minta alapján keres); szó és definíció párosításából kinyomtatható gyakorlóanyagot kreál (a definíciókat ő adja meg); angol szólistából szintén nyomtatható glosszáriumot csinál, a kért információkat (definíció, szófaj, kereszthivatkozások, szinonímák stb.) hozzátéve.(Tanárok számára jó lehet.)
 

World Wide Words Home Page - Érdekes gyűjteménye az új, ritka, furcsa stb. angol szavaknak és kifejezéseknek. Ami máshol nincs meg, érdemes itt keresni. Ismerteti a szó/kifejezés jelentését, eredetét, használatát stb. Szerzője hivatásos fordító. Bőséges linkgyűjtemény is ad.


Honlapok (Szoftverfejlesztők, -terjesztők, -gyűjtők stb. honlapjai)


 
 
 


Utolsó aktualizálás: 2000. november 21.