Élelmiszerminősítő (szakirányú továbbképzés)
A képzés célcsoportja
A kétéves oktatási programcsomagot azoknak a felsőfokú szakirányú végzettséggel rendelkező, élelmiszeripari területen tevékenykedő szakembereknek ajánljuk, akik az eddig megszerzett ismereteik bővítésével kívánnak megfelelni a folymatosan változó szakmai követelményeknek az élelmiszervizsgálati, valamint az élelmiszertermeléshez és forgalmazáshoz kapcsolódó minőségügyi, élelmiszerbiztonsági, jogi és marketing területeken.
A képzés során megszerezhető kompetencia
A szakirányú egyetemi végzettséggel rendelkező szakemberek továbbképzése, illetve átképzése az élelmiszer-minősítés területén. A képzés szükségességét indokolja, hogy a Magyarországon meghatározó jelentőségű élelmiszer-gazdaságban jól felkészült szakemberek irányításával történjen az Európai Unióhoz csatlakozás előkészítése.
A képzés az élelmiszer-minősítéssel kapcsolatos általános és speciális területeken ad ismereteket a korszerű élelmiszer-vizsgálati módszerektől kezdve a minőségbiztosításon át az élelmiszerjogig. Az élelmiszer-minősítő szakirányú továbbképzési szakon végzett szakemberek alkalmassá válnak a minőségbiztosító rendszerek kiépítésére, működtetésére és ellenőrző tevékenység folytatására.
A képzés során megszerezhető képesítés
Egyetemi szakmérnök élelmiszer-minősítő szakon (mérnöki oklevéllel rendelkezők
esetén).
Élelmiszer-minősítő szakember (nem mérnöki oklevéllel rendelkezők esetén).
A képzésbe való bekapcsolódás és részvétel feltételei
Egyetemi szintű oklevéllel rendelkező vegyészmérnökök, biomérnökök, élelmiszeripari mérnökök, agrármérnökök, kertészmérnökök, valamint vegyészek, biológusok, gyógyszerészek, állatorvosok, orvosok vehetnek részt a képzésben.
Tervezett képzési idő
A szakmérnöki képzés 3 féléves és heti 8-12 órás elfoglaltságot jelent. Az elméleti képzést a résztvevők igényei szerinti időbeosztással, a képzés gyakorlati részét pedig kumuláltan, a résztvevőkel egyeztetett időpontban tartjuk meg.
A képzés módszerei
A tananyag elméleti képzést, csoportfoglalkozásokat és laboratóriumi gyakorlatokat egyaránt tartalmaz.
A tananyag egységei (moduljai), azok célja, tartalma, terjedelme
- Korszerű élelmiszervizsgálati módszerek (a mintaelőkészítéstől a műszeres
analitikáig)
- Mikrobiológiai vizsgálati módszerek
- Élelmiszerbiztonság, minőségbiztosítás
- gyorsvizsgálati módszerek az élelmiszeripari minőségbiztosításban
- Szabványosítás, minőségtanúsítás
- Az élelmiszertermelés jogia szabályozása, EU harmonizáció
- Érzékszervi vizsgálati módszerek
- A matematikai statisztika alkalmazása az élelmiszerminősítésben
- Az élelmiszer-előállítás aktuális problémái (genetikusan módosított élelmiszerek,
funkcionális élelmiszerek stb.)
- Marketing alapismeretek
Az oktatási program felépítése moduláris jellegű, így az alaptantárgyak elvégzése
mellett lehetőség nyílik a konkrét érdeklődési területnek megfelelő tárgyak
anyagának súlyozására, illetve kiegészítő ismereteket adó anyagok elsajátítására.
A résztvevők teljesítményét értékelő rendszer
Az ismeretek ellenőrzési rendszere a tantervben előírt, részben egymásra épülő,
részben egymástól független, aláírások és gyakorlati jegyek megszerzéséből, vizsgák,
valamint záróvizsga letételéből tevődik össze.
A diplomamunka
A szakképzettségnek megfelelő alkotó jellegű kutatási vagy kutatásfejlesztési feladat, amely a hallgató tanulmányaira támaszkodva, kiegészítő szakmai irodalom tanulmányozásával, kritikai értékelésével és feldolgozásával témavezető vagy konzulens irányításával a tantervben meghatározott idő alatt elvégezhető. A diplomamunka igazolja azt, hogy a hallgató képes a problémafelvetés, kísérlettervezés, gyakorlati munka kivitelezésére, az eredmények értékelésére és az elvégzett munka eredményeinek szakszerű dokumentálására és következtetések levonására.
A képzésről, illetve a képzés egyes egységeinek (moduljainak) elvégzéséről szóló igazolás kiadásának feltételei
- a tantervben előírt követelmények teljesítése, a tantervben rögzített
számú gyakorlati jegy, beszámoló, min. 8 kollokvium stb.,
- bíráló által elfogadott diplomamunka.
A záróvizsga részei
- szóbeli vizsga az intézményi tanterv által meghatározott, illetve választható
tantárgyakból,
- a diplomamunka megvédése.
A záróvizsga eredménye
A vizsgáztató bizottság által a diplomamunkára - annak megvédése eredményeként
- adott érdemjegy, valamint a szóbeli vizsgákra adott érdemjegyek számtani középértékének
átlaga.
A képzési program végrehajtásához szükséges személyi és tárgyi feltételek, ezek biztosításának módja
A képzés személyi és tárgyi feltételeit a képző biztosítja.
Kapcsolat (név, telefon, fax, e-mail)
Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék
A kurzus indításának legközelebbi időpontja
A képzés legközelebbi indulásáról a fenti elérhetőségeken szíveskedjenek érdeklődni.
Képzéshez tartozó dokumentumok
-
Képzési tájékoztató,
-
Felnőttképzési szerződés minta,
-
Jelentkezési lap nyomtatvány
|
|